Алиансът на Българските лекари разпрати декларация, която застава зад тезата за връщане

...
Алиансът на Българските лекари разпрати декларация, която застава зад тезата за връщане
Коментари Харесай

Мангъров и още 11 лекари са против задължителните маски в клас

 Алиансът на Българските лекари разпрати декларация, която застава зад тезата за връщане към естествен живот във връзка заповедта на министъра на образованието за наложително носене на маски в учебните заведения за децата от 5 до 12 клас.

" Ние, български лекари, които сме декларирали своето съпричастие към положението на здравната конюнктура в страната, и ангажирани още посредством учредителната ни декларация за основаване на Алианса на Българските лекари заявяваме, че не одобряваме медицинските оправдания (показания) за въвеждане на наложителни маски в българските учебни заведения. "

Освен доцент Атанас Мангъров, измежду подписалите документа има и други известни лекари. Ето какво пишат експертите:

" Общоизвестно е, че маските за уста и нос защищават в среда, в която има открити рани и операционно поле за пациента, с цел да не се повреди от лекаря. Така е било постоянно (Това е едно от главните им приложения в клинична среда). Децата са изключително чувствителни по отношение на рестриктивните мерки и страничните резултати, породени от лицевите маски, без значение от материала на маската.

Маските, като се изключи че не защищават изключително от вирусни болести, предизвикват:

1. Намаляване на кислородното засищане на кръвта и увеличение на Въглеродния двуокис в кръвта на децата, което води до постепенни и трайни увреждания на мозъка на децата ни, с демонстрация на главоболие, липса на централизация в час и като краен резултат, невъзприемане на образователния материал.

2. Нанасят се трайни психологични повреди на децата, най-много посредством напрежението у най дребните, с несвойствената среда, която е наложена с маските на лицата им. Трудно е да се изясни на едно дете, което по принцип приема действителността непосредствено, за какво следва да се носят, когато предизвикват толкоз доста неудобства и неприятни чувства!

3. Лицевите маски съгласно редица наши експерти доведоха до демонстрация на възпаления на кожата на лицето – дерматити. Провокираха демонстрация на доста алергични и свързани с алергичните положения клинични изяви на зной, на кашлица и конвулсия на дихателните пътища. Тези положения, възпаления на кожата и следствията ще следва да се лекуват и да се поставя продължителна грижа за тези деца! Защо? След като можеше и към момента може да бъде избегнато. Не бива да подценяваме и обстоятелството,че спазването на хигиената и периодичността на промяна на маските от децата е съвсем невероятно.

Обобщението за нас като експерти в медицината е:

Заповедта на министъра на образованието е прибързана, не е издържана от здравна гледна точка и следва да бъде спряна като осъществяване. Децата не би трябвало да са с маски в учебно заведение, заради следствията, които към този момент изброихме. Учителите следва да поемат своя риск, както ние лекарите към този момент направихме, в името на вярното приложение на педагогическата просвета, както и ние работим в името на хората, въоръжени с познанията си в здравната просвета. Никой не може да им забрани да се защищават и да се грижат за себе си, дори следва да се насърчи. Може да кажем още доста. Възпираме се до тук. Нека българските учители да схванат, че всички сме дружно в тази рецесия и тя не е толкоз тежка, колкото се пробват да ни показват.

Задължително е да се спре и вменяването на виновност у децата, че са евентуални преносители на болест, за което няма никакви научни доказателства. Нека върнем децата в учебните заведения присъствено без наложителни маски в час, с цел да възстановяваме образователния развой и усъвършенстваме психическото и физическо благоденствие на най-важния запас на нашата страна!

П.С: Не забравяйте, че в университетите е още по-лошо, там се взема решение съгласно ректора и страха у членовете на Академичния съвет!!!

Подписали Декларацията от Алианса на Българските лекари до този миг:

доктор Георги Тодоров

доц доктор Атанас Мангъров

доктор Галя Цонева

Д-р Първанова

доктор Румяна Тодорова

проф. Иван Чалъков

доктор Фиалковска

доктор Николов

доктор И.Ватев

Д-р Дамянов

доктор Тодоров

доктор Ковачев "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР